”Du har en stark vilja, en okuflig energi och en otrolig arbetsförmåga…” 

 

Carolina Benedicks-Bruce föddes 1856 i Stockholm, i den förmögna familjen Benedicks vilka ägde Gysinge Bruk.
På Carolinas moders släktsida fanns det många konstnärer, flera av hennes morbröder samt hennes mormor målade. Det var också genom dem hennes konstnärskap odlades och utvecklades. Carolina skrevs in på August Malmströms målarskola för kvinnor. Vidare började hon år 1881 i den lägre bildhuggarklassen vid Kungliga Akademien för de fria konsterna som den tredje kvinnan någonsin. Carolina träffade flera andra kvinnliga konstnärer på Akademien, bl.a. Hilma af Klint och Gerda Rydberg, och tillsammans med några av dem reste hon till Frankrike 1883. De tillbringade framförallt tiden i Paris och i konstnärkolonin i Grez-sur-Loing. 

Efter sina studier vid Akademien återvände Carolina till Frankrike och blev där elev hos skulptören Alexander Falguiére. Carolina var framförallt skulptris men arbetade också en del med etsningar och akvarellmåleri.

Sommaren 1885 träffade hon den kanadensiske konstnären William Blair Bruce i Grez. De förälskade sig snabbt och redan på hösten samma år var de förlovade. På Gotland bestämde de sig för att skapa ett sommarhem och å 1901 började de bygga sitt hus. När William hastigt avled 1906 bosatte sig Carolina permanent ute på Brucebo, här bodde hon fram till sin död 1935. Carolina var en speciell och stark kvinna för sin tid, bl.a. kämpade hon för kvinnlig rösträtt. Hon engagerade sig också en hel del på Gotland, bl.a. var hon en av de starkaste rösterna för att bevara Burmeisterska huset, Carolina spelade också en viktig roll i uppstartandet av Lottakåren på Gotland. 

På Brucebo finns flera av Carolinas skulpturer, akvareller och skisser att beskåda, bl.a. ”Baigneur blessé” (Den sårade badaren) som vann Mention Honorable efter utställandet på Salongen i Paris 1893.   

 

Läs mer:
Pietkäinen, Johanna: Heatist - Om konstnärsparet Carolina Benedcks Bruce och William Blair Bruce med inriktning på könsroller, klass och identitet.Uppsla Universitet, 2015. Finns HÄR!

Hanne Ödin, Caroline Benedicks Bruce – skulptris och akvarellist. Artikel ur Gotländskt Arkiv 1991.

Foto: Johanna Pietikäinen.

Carolina Benedicks-Bruce

  • Instagram - Black Circle
  • facebook-square

ÖPPETTIDER / Opening hours

Vår och sommar 2021

Pga. COVID 19 och risken för smittspridning hålls konstnärshemmet enbart öppet i samband med förbokade visningar. Max 7 personer / visning.

Bokning av visning

Vi tar endast emot bokningsförfrågningar via mejl.

Mejl: infobrucebo@gmail.com

076-144 09 77 (ej sms).

 

ENTRÉ / Admission

 

Vuxna: 120 kr

Student/Pensionär 100:-

Barn under 15 år Gratis. 

 

Adults: 120 SEK

Student/Senior: 100 SEK

Under 15 year: Free 

 

Vid bokade visningar tar vi  ett minipris 1200 kr. 

 

There is a minimum 1200 SEK at pre-booked tours.

 

       

...then your great statue will be so successfull and I will feel so proud- that is my wife, who creates those things- my wife the Caroline of Sweden.     
                                                -  William Blair Bruce, år 1886

 

 


Well the fact is do you see ... , that he is a real artist or "heartist",

then he put his heart into it, that is true.
                                      - Carolina Benedicks Bruce, om William, år 1892. 


             

© 2018 Brucebostiftelsen